«Η Γυναίκα στον Πρωτογενή Τομέα & τον Τουρισμό» στο Messinia Terroirs Wine Festival 2024

Το Messinia Terroirs Wine Festival 2024, που διοργανώθηκε στον πολυχώρο Navarino Agora και στα ξενοδοχεία Mandarin Oriental, W Costa Navarino και Navarino Dunes, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή των τοπικών κρασιών και την ανάδειξη της μεσσηνιακής γης. Μέσω γευστικών δοκιμών, σεμιναρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν την πλούσια παράδοση και ιστορία της περιοχής.

Ωστόσο, το φεστιβάλ έθεσε στο επίκεντρο σημαντικά θέματα για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από ομιλίες κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων. Ένα από αυτά τα θέματα ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στους συγκεκριμένους τομείς, τονίζοντας τη συμβολή και τις δυσκολίες τους.

Ιδιαίτερη στιγμή για το φεστιβάλ αποτέλεσε η ομιλία που πραγματοποιήθηκε από το πάνελ δυναμικών γυναικών, οι οποίες έκλεισαν τον κύκλο των συζητήσεων, έχοντας αφυπνίσει το κοινό με τις προσωπικές τους ιστορίες.

Η Κορνηλία Αλεξιάδου, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνίδες του Κρασιού, η Χριστίνα Στριμπάκου, Ιδρύτρια της LIA CULTIVATORS – Women in Olive Oil GR, η Σταματίνα Τετώρου, Οινολόγος Οινοποιείο Νέστωρα, η Λευκή Σπίνου, Υπεύθυνη Καφεκοπτείων Σπίνος 1926, η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια Women On Top, συνομίλησαν με συντονίστρια την Ελένη Μπλούχου, Ειδική Γενική Γραμματέα “Ελληνίδες του Κρασιού” και εκδότη “The Wine Lovers”, με θέμα «H Γυναίκα στον Πρωτογενή Τομέα και τον Τουρισμό: Προκλήσεις και Λύσεις, για μία Βιώσιμη Συνύπαρξη» και ανέδειξαν τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν αλλά και τη δύναμη της γυναίκας στα απαιτητικά επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Με τις προσωπικές τους ιστορίες υπογράμμισαν πως οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό αντιμετωπίζουν σειρά δυσκολιών, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την κοινωνική όσο και με την επαγγελματική τους θέση. Ορισμένα από τα κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του πάνελ περιλαμβάνουν:

-Κοινωνικά Στερεότυπα και Ανισότητες: Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που αφορούν το ρόλο τους στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτές οι προκαταλήψεις μπορεί να εμποδίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη και την αναγνώριση της συμβολής τους στον τομέα.

-Πρόσβαση σε Πόρους και Χρηματοδότηση: Οι γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη ενημέρωσης και η περιορισμένη υποστήριξη από χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

– Εκπαίδευση και Επιμόρφωση: Η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση είναι κρίσιμη, αλλά πολλές γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα απαραίτητα προγράμματα λόγω έλλειψης χρόνου ή πόρων.

– Δίκτυα Υποστήριξης: Η έλλειψη δικτύων υποστήριξης και συνεργασίας αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για τις γυναίκες στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Η συνεργασία με άλλες γυναίκες και η συμμετοχή σε επαγγελματικούς συλλόγους μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, αλλά συχνά δεν αξιοποιείται πλήρως.

Παρά τις δυσκολίες, οι γυναίκες στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα και αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια του πάνελ, όπου οι συμμετέχουσες πρότειναν διάφορες λύσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να ενισχύσουν τη θέση των γυναικών σε αυτούς τους τομείς.

Το Messinia Terroirs Wine Festival 2024 ανέδειξε όχι μόνο την πλούσια παράδοση και τα προϊόντα της Μεσσηνίας αλλά και τη σημασία της γυναικείας παρουσίας στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Οι ιστορίες και οι εμπειρίες των γυναικών έδειξαν τη δύναμη και την ικανότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο αυτών των τομέων.