Ιστορία

αμπελώνας Αμύνταιο

Η Ιστορία του Συνδέσμου

Η ίδρυση του Συνδέσμου ξεκίνησε το Μάιο του 1997 μετά από πρωτοβουλία της οινοποιού Ανν Κοκοτού (Κτήμα Κοκοτού) η οποία μαζί με πολλές άλλες εργαζόμενες γυναίκες στο χώρο της παραγωγής, της εμπορίας του κρασιού και της εστίασης, πίστεψαν πως είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένας αποκλειστικά γυναικείος σύνδεσμος.

Βασικός στόχος του συνδέσμου αυτού θα ήταν να συσπειρωθούμε και επικοινωνήσουμε όλες οι γυναίκες μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να μεταδώσουμε με πιο άμεσο τρόπο την αγάπη μας για το ποιοτικό κρασί σ’ ένα πιο ευρύ κοινό αλλά και να «φανερωθεί» παράλληλα σε όλους η δύναμη της γυναίκας στο χώρο του κρασιού- ιδιαίτερα σε όσους και όσες εξακολουθούσαν, λανθασμένα να πιστεύουν πως το κρασί είναι μια καθαρά ανδρική υπόθεση.

Στα 23 χρόνια λειτουργίας τους οι «Ελληνίδες του Κρασιού» απαριθμούν πάνω από 100 μέλη, (αξιοσημείωτο ήταν ότι προ κρίσης ο Σύνδεσμος απαριθμούσε 150 μέλη σε όλη τη χώρα) μεταξύ των οποίων είναι και νομικοί με εξειδίκευση στο αμπελοοινικό δίκαιο, αλλά και στελέχη στο τομέα του μάρκετινγκ, της γαστρονομίας και του τουρισμού.

εληνιδες του κρασιού Ηράκλειο αμπελώνες

Όλα αυτά τα χρόνια ο σύνδεσμος «Ελληνίδες του Κρασιού» έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη του Ελληνικού αμπελώνα και των ποικιλιών του τόσο στην Ελληνική όσο και στη ξένη αγορά, μέσα από τις διάφορες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με αντίστοιχες γυναικείες οργανώσεις κρασιού άλλων χωρών .

Ταυτόχρονα μέσα από τις δράσεις αυτές έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την καταπολέμηση του χύμα κρασιού και την ενημέρωση και ανάδειξη της ταυτότητας του εμφιαλωμένου κρασιού, τη διαχείριση του κρασιού στους χώρους της εστίασης αλλά και την καθιέρωση του επώνυμου κρασιού στο οικογενειακό τραπέζι .

Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι το έργο του συνδέσμου στο τομέα του μαρκετινγκ, της οινικής επικοινωνία αλλά και στον τομέα του τουρισμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέλη του Συνδέσμου μας συμμετείχαν ουσιαστικά στο σχεδιασμό του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το Ελληνικό Κρασί» που διαμορφώθηκε το 2009, ενώ μέλη μας πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη και καθιέρωση της ταυτότητας του Οινοτουρισμού και της Ελληνικής γαστρονομίας, ως έναν από τους πλέον σημαντικούς πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας. Άλλωστε οι «Ελληνίδες του Κρασιού» έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από το 2011.