ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου δεν περιορίζονται στην οργάνωση οινικών – γαστρονομικών εκδηλώσεων, αποκλειστικά για τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά διοργανώνει και οινικές ή άλλες γαστρονομικές εκδηλώσεις προς τρίτους όπως σωματεία, ενώσεις γονέων, οργανώσεις με σκοπό την ανάδειξη οινικού και γαστρονομικού πλούτου, της χώρας μας.
Στις δραστηριότητες του Συνδέσμου συμπεριλαμβάνεται και η επιπλέον εκπαίδευση των μελών του σε θέματα γαστρονομίας, γνωριμίας με άλλα ελληνικά τοπικά προϊόντα (πχ τυρί, ελαιόλαδο, μέλι), εκπαίδευση στην τεχνική παρουσιάσεων, savoir vivre, art del la table κλπ.
Στις δράσεις του συνδέσμου συμπεριλαμβάνεται και η προβολή ή επικοινωνία των κρασιών των μελών του Συνδέσμου. Ορισμένες δραστηριότητες του συνδέσμου μας είναι οι ακόλουθες:
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με το κρασί.
- Οργανοληπτικές δοκιμές οίνων και εκδηλώσεις γαστρονομίας.
- Εκπαιδευτικά ταξίδια σε αμπελοοινικές περιοχές και οινοποιεία.
- Συνεργασίες με οργανώσεις τοπικού, περιφερειακού, εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς επιπέδου στον τομέα του οίνου.
- Παρουσιάσεις Ελληνικών Οίνων στην διεθνή αγορά.
Παρουσίαση (Αρχείο) Δραστηριοτήτων
Ο Σύνδεσμος Ελληνίδες του Κρασιού ιδρύθηκε το 1997. Οι δράσεις του από τότε έως σήμερα:
1997-2001
- Δείπνα σε διάφορα εστιατόρια για τη γνωριμία των μελών του νεοσύστατου Συνδέσμου.
- Θεματικές γευστικές δοκιμές σε οινοποιεία της Αττικής, όπως αυτή με θέμα «Ο κόσμος των Καμπερνέ» στο οινοποιείο της Ασημίνας Φράγκου στα Σπάτα καθώς και η επίσκεψη στο οινοποιείο της Ρωξάνης Μάτσα στην Κάντζα.
- «Τα πρώτα βήματα στη γευσιγνωσία κρασιού» από τη Μαίρη Φλεριανού στο Ξενοδοχείο PARK.
- Γευστική δοκιμή από διαφορετικές ζώνες AOC της Βουργουνδίας στο Οινοποιείο Κοκοτού καθώς και όλων των Nouveaux κρασιών της αγοράς, Ελληνικά και εισαγόμενα.
- Επισκέψεις στα Κτήματα ΧΑΡΛΑΥΤΗ στη Νεμέα, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στη Μαντινεία και Οινοποιία ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ στο Άργος.
- Ομιλίες και γευσιγνωσία κρασιών της Νάουσας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ’’, στο κομμάτι ‘’Οίνος και πολιτισμός’’.
- Γαστρονομική εκδήλωση με θέμα τα τρία αγαθά του τραπεζιού : ψωμί, λάδι, κρασί με ομιλητές τον Ηλία Μαμαλάκη, την Εύη Βουτσινά και τη Μαίρη Φλεριανού.
- Εκδρομή και επισκέψεις στους αμπελώνες της Βορείου Ελλάδος.
2002 – 2006
- Γαστρονομική εκδήλωση με θέμα ‘’τα 3 καλά του κόσμου : ΨΩΜΙ, ΛΑΔΙ, ΚΡΑΣΙ’’ στο PARK με εισηγητές την Εύη Βουτσινά για το ψωμί, το Χρήστο Καρρά για το λάδι και το Χρίστο Ζουράρι για το κρασί.
- Συμμετοχή των Ελληνίδων του Κρασιού στην 1η Γενική Συνέλευση των International Association of Women in Wine στην Γερμανία. Συμμετείχαν επίσης οι χώρες: Ισπανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Γαλλία και ως παρατηρητές η Αυστρία και η Ιταλία.
- Εκδήλωση για το κρασί και το τυρί με τίτλο ‘’ Πρόσκληση σε γευστικούς συνδυασμούς τυριού και κρασιού ‘’ στο ξενοδοχείο PARK με ομιλητές τον Ηλία Μαμαλάκη και τη Λίζα Βιντζηλαίου.
- Συνάντηση στην Βουδαπέστη των International Association of Women in Wine.
- Επισκέψεις στο Οινοποιείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Κτήμα Χατζημιχάλη στην Αταλάντη και στο Κτήμα Σκούρα στο Άργος.
- Γευστική δοκιμή: «Nouveau: τα κρασιά του 2004» στο Κτήμα Μάτσα στην Κάντζα.
- Συνάντηση στο Μόναχο των International Association of Women in Wine.
- Εκδήλωση με θέμα ‘’Γευστικό Παιχνίδι Σοκολάτας Και Ξηρού Κρασιού’’ στη βασιλική σουίτα του Ξενοδοχείου King George.
- Πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των International Association of Women in Wine και παρουσίαση της έρευνας «Γυναίκες ως αγοράστριες και καταναλώτριες κρασιού» στη Σαντορίνη.
- Συμμετοχή των Ελληνίδων του Κρασιού στο 1ο συνέδριο ‘’ΑΜΠΕΛΟΣ’’ στη Σαντορίνη.
- Εκδήλωση στο PARK που περιλάμβανε και την παρουσίαση της έρευνας «η γυναίκα ως αγοράστρια και καταναλώτρια κρασιού», η οποία παρουσιάστηκε από την Ηλιάνα Σιδηροπούλου.
2007 – 2011
- Συμμετοχή στην Ιαπωνία ως πρέσβειρες του ελληνικού κρασιού στο πλαίσιο της εθνικής προώθησης των ελληνικών προϊόντων.
- Σεμινάριο με θέμα ‘’Κρασί και Σοκολάτα ‘’ στη Θεσσαλονίκη από τη Μαρία Νέτσικα.
- Εκδρομή στο Παγγαίο όρος και επίσκεψη στα Οινοποιεία της Δράμας.
- Συνάντηση των International Association of Women in Wine στην Ιταλία.
- Συμμετοχή των Ελληνίδων του Κρασιού στο ΟΙΝΟΡΑΜΑ.
- Συνεργασία με το περιοδικό REAL FOOD και σύνταξη άρθρων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας.
- Ειδική εκδήλωση στην Αίγλη Ζαππείου, με θέμα «Γυναίκα και ελαιόλαδο! Τι τελικά γνωρίζουμε για το καθημερινό προϊόν της κουζίνας μας», Διοργάνωση Μαρία Κατσούλη, Ομιλήτριες Μαρία Κατσούλη, Μαρία Λαζαράκη, Έφη Χριστοπούλου.
- Διοργάνωση με θέμα ‘’ΚΡΑΣΙ & ΥΓΕΙΑ‘’με ομιλητή τον ιατρό καρδιολόγο Παναγιώτη Σπύρου.
2012 – 2016
- «Μαθήματα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου και Κρασιού για Ενήλικες», Κολέγιο Pierce, Αγία Παρασκευή.
- Συμμετοχή των Ελληνίδων του Κρασιού στο 3ο συνέδριο ‘’ΑΜΠΕΛΟΣ’’ στη Σαντορίνη.
- Συμμετοχή του Συνδέσμου στη συνάντηση η νέα γενιά των οινοποιών «Νέοι Οινοποιοί» και ανταλλαγή απόψεων. (ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2014)
- Πανελλήνια Έρευνα αγοράς «ΓΥΝΑΙΚΑ & ΚΡΑΣΙ». Η έρευνα απευθυνόταν σε γυναίκες καταναλώτριες – αγοραστές και όχι σε γυναίκες του οινικού κλάδου-επαγγελματίες.
- Εκδήλωση με θέμα «Κρασί και Μεσογειακή διατροφή» με ομιλήτρια τη διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη.
- Συμμετοχή του Συνδέσμου στο Οινοτουριστικό Συνέδριο στη Σαντορίνη. Ανάμεσα στους ομιλητές και η πρόεδρος Μαίρη Τριανταφυλοπούλου.
- Επίσκεψη και γευστική δοκιμή στο κτήμα Μάτσα με την αυθεντική φιλοξενία της μοναδικής Ρωξάνης Μάτσα.
- Εκδήλωση στο ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ στην Πλάκα με θέμα ‘’Κρασί και Σινεμά‘’ – συνάντηση μελών και φίλων του κρασιού και παρακολούθηση ταινίας οινικού περιεχομένου, με συνοδεία κρασιών των μελών μας – συζήτηση περί γευσιγνωσίας οίνων.
- Επίσκεψη στο κτήμα Βασιλείου στο Κορωπί με ζεστή φιλοξενία και ξενάγηση από τη Ρούλα και το Γιώργο Βασιλείου.
- Διοργάνωση Εσπερίδας για τον Οινοτουρισμό με ομιλητές την κα Όλγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια ΑΠΘ, τον κο Βελιάδη Τάσο, Business UnitDirector της SOCIALAB, την κα Μάριαν Σπίγγου Σύμβουλο Marketing και Οινοτουρισμού, εταιρεία Grapefool και την κα Βίκυ Κατσώνη, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΙ Αθηνών.
- Ομιλία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ρόδου: «Τα βήματα της Γευσιγνωσίας στο Κρασί» με ομιλήτρια Μαρία Κατσούλη.
- Σεμινάριο «Η διαχείριση του κρασιού στο εστιατόριο» στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΝΟΚΡΗΤΙΚΑ στα Χανιά, με ομιλήτρια τη Μαρία Κατσούλη.
- Συνάντηση των International Association of Women in Wine στην Αθήνα.
2017 – 2021
- Ξενάγηση στους Αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την Ακρόπολη, την Πνύκα και την Πλάκα.
- Οινοτουριστικό Ταξίδι στην πανέμορφη Τοσκάνη.
- Εκδρομή στο οινοποιείο Λύκος στην Εύβοια.
- Εορτασμός την ‘’Ημέρα της Γυναίκας ‘’ στο wine bar Monk Grapes and Spirits.
- Εκδρομή και ξενάγηση στους μαγευτικούς αμπελώνες του Κτήματος Πόρτο Καρράς.
- Ραδιοφωνική συνέντευξη της προέδρου Υλιάνας Στέγγου για τις προοπτικές ανάπτυξης του οινοτουρισμού και τα ανθεκτικά ελληνικά αμπέλια στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9.
- Οινοτουριστικό Ταξίδι στα μαγευτικά χωριά της Αλσατίας.
- Παρουσίαση των Ελληνίδων του Κρασιού από την Ελένη Μπλούχου και την Κορνηλία Αλεξιάδου στην εσπερίδα “Εκπαίδευση και Οικονομική Ανάπτυξη: η Συμβολή των Γυναικών” που οργανώθηκε από το Ελληνικό παράρτημα του European Union of Women και την Ένωση Ελληνίδων Διπλωματούχων Μηχανικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του TEE.
- Συμμετοχή των Ελληνίδων του Κρασιού στο workshop “Το Κρασί συναντά τον Τουρισμό” που συνδιοργάνωσαν τα Wines of Greece (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου – ΕΔΟΑΟ) και ο SETE -Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
- Παρουσίαση και προγραμματισμός των μελλοντικών δράσεων στο wine bar “Wine with Eleni’’ από το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
- Διαδικτυακή συνάντηση των μελών των Ελληνίδων του Κρασιού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας των Ελληνίδων του Κρασιού με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε
- Συμμετοχή της προέδρου του Συνδέσμου, Κορνηλίας Αλεξιάδου σε τηλεδιάσκεψη με θέμα : «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», που διοργάνωσαν οι Αντιδήμαρχοι: Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και Δήμου Μενεμένης – Αμπελοκήπων.
- Διοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωση με τίτλο ‘’Γυναίκα και Κρασί‘’ με γυναίκες επαγγελματίες από το χώρο του κρασιού που μοιράστηκαν όλα όσα σημάδεψαν την μέχρι σήμερα διαδρομή τους αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια για το κρασί.
- Διοργάνωση Pre-Xmas εκδήλωσης στο Upper Athens Bistro.