Είστε εδώ

 • ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΛΑΥΤΗ

  Δραστηριότητα: Οινοποιός
  Επώνυμο: Χαρλαύτη
  Όνομα: Αιμιλία
  Site: www.harlaftis.gr
  E-mail: wines@harlaftis.gr

  Η Οινοποιία Χαρλαύτη βρίσκεται στον χώρο του κρασιού εδώ και  80 περίπου χρόνια και στις μέρες μας, στα μισά της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ξεχωρίζει ακόμα για δυο σημαντικά στοιχεία.

  Πρώτον, ότι σε πείσμα των καιρών,  παραμένει οικογενειακή, με ελεγχόμενες παραγωγές και δεύτερον συνεχίζει να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας από τους βιολογικά πιστοποιημένους οικογενειακούς αμπελώνες της.

  Η ιστορία του Κτήματος Χαρλαύτη ξεκινά από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Νίκο Αθανασιάδη γνωστό εξαγωγέα και έμπορο σουλτανίνας της εποχής. Λόγω της μεγάλης του αγάπης για το κρασί, ασχολήθηκε με την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας και φυτεύοντας ένα κτήμα στην παρθένα τότε περιοχή της Σταμάτας,στις Βόρειες Πλαγιές του Πεντελικού ‘Ορους στην Αττική, το οποίο στην  πορεία του χρόνου έγινε η βάση της επιχείρησης.

  Το αστείρευτο πάθος του και η μεγάλη αφοσίωσή του στο αμπέλι και το κρασί, μοιραία τον οδήγησαν στην παραγωγή και εμφιάλωση των πρώτων κρασιών με την επωνυμία KING. Δεν είναι άλλα από τα σημερινά Αθανασιάδης Λευκός, Ροζέ και Ερυθρός.

  Στα μισά της δεκαετίας του ’50, όλο το βάρος πέφτει στην επόμενη γενιά και η 16χρονη μόλις κόρη του Άντα αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, μετά την ξαφνική απώλεια του πατέρα της Νίκου. «Ζυμωμένη», όμως, καθώς ήταν, στους αμπελώνες από πολύ μικρή, όχι μόνο διατήρησε την επιχείρηση αλλά και με την συνδρομή του συζύγου της, Διογένη Χαρλαύτη, την προχώρησαν δυναμικά στο επόμενο επίπεδο.

  Έτσι, τις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά Χαρλαύτη-Αθανασιάδη γίνονται γνωστά εκτός από την Αθήνα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, ξεκινούν εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Κίνα, Ολλανδία και Ρουμανία, οι οποίες βοηθούν τα κρασιά να μπουν στην αγορά του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία.

  Από το αρχικό όραμα του ιδρυτή της, λοιπόν,  μέχρι τα σημερινά σχέδια των συνεχιστών της, η Οινοποιία Χαρλαύτη παραμένει η ίδια πιστή οικογένεια που αγαπάει το καλό κρασί. Από το χώμα, το αμπέλι και το νερό μέχρι την ωρίμανση, την παλαίωση και την εμφιάλωση, κάθε ετικέτα αποτελεί μία αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.

  Η τρίτη γενιά είναι και αυτή με την σειρά της πιστή στην παράδοση και παράλληλα απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της οινολογίας. Το Κτήμα Χαρλαύτη συνεχίζει σταθερά την πορεία του στον χρόνο με την απόκτηση καινούργιων αμπελώνων στον Αχλαδιά  και το Κούτσι Νεμέας (λεπτομέρειες στο site) και διατηρώντας και επεκτείνοντας αμπελώνες στο Καπανδρίτι και στη Λίμνη Μαραθώνα (στην Αττική). Και τα δυο οινοποιεία της οικογένειας είναι πιστοποιημένα βιολογικά, ενώ παράλληλα η φύτευση των αμπελώνων είναι πυκνή και η καλλιέργεια τους βιολογική, στοιχεία που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

  Η φιλοσοφία του Κτήματος θέλει το κρασί να γίνεται στο αμπέλι και όχι στο οινοποιείο. Γι’αυτό και καλλιεργούνται έντεκα διαφορετικές ποικιλίες , ελληνικές και ξένες, χρησιμοποιώντας τις αρχές της αμπελουργίας ακριβείας. Στα άμεσα σχέδια της οικογένειας είναι η παραγωγή  διαφόρων παλαιωμένων ποικιλιακών ξυδιών με την μέθοδο της Ορλεάνης στο ιδιόκτητο οξοποιείο της οικογένειας, καθώς επίσης η παραγωγή αποσταγμάτων στεμφύλων και σταφυλής.

κατασκευή ιστοσελίδων netstudio